Nábytkového giganta IKEA zná snad každý nejen v jeho rodném Švédsku, ale všude po světě. Troufnu si tvrdit, že jen těžko najdete ve svém okolí dospělého, který ve svém životě alespoň přechodně nevlastnil některý z IKEA ikonických kousků, jako třeba knihovnu Billy nebo regál Kallax. IKEA ale není jen špičkou v masové výrobě dostupných produktů, ale jde stále kupředu. Kromě toho, že už delší dobu klade důraz na ekologičnost a férovou výrobu svých produktů, udělala loni další krok, který mě osobně velmi potěšil.


Podobně jako třeba módní řetězec H&M začala IKEA spolupracovat na produktech se známými designéry. Výsledkem jsou limitované kolekce dostupného designového nábytku a doplňků, které rozhodně stojí za uvážení. A co si tedy nyní můžete v IKEA ulovit?


Loni na podzim představila IKEA novou kolekci nábytku a doplňků Ypperlig, která vznikla ve známém dánském designovém studiu HAY. To je známé pro jednoduchý, funkční a hravý design inspirovaný skandinávským nábytkem z 50. a 60. let. Retro prvky jsou patrné i v kolekci Ypperlig, zejména ve střídmých liniích a kulatých delších nožkách pohovek, židlí a stolků. Mým favoritem je právě jejich jednoduchá židle.


Letošní rok je designérskými kolekcemi doslova nabitý. V únoru IKEA představila kolekci Delaktig, na níž se podílel uznávaný designér Tom Dixon. Pohovky a lampa jsou inspirované průmyslovým designem a jejich komponenty nabízí mnoho variací uspořádání.


Úplným opakem funkční Delaktig jsou černo-bílé, rudé a zlaté doplňky od švédské módní stylistky a aktivistky Bey Äkerlund. Její kolekce Omedelbar zahrnuje vázy ve tvaru cylindrů či bot, gotikou inspirovaná stínidla, pusinkové polštáře nebo skleničky s otisky rtěnky. Doporučuji se na její kolekci alespoň podívat, zaručeně vám zvedne náladu.


Jestli jste si ještě nevybrali, tak vězte, že IKEA pro nás chystá další lahůdky. Já už netrpělivě čekám a kolekci Industriell, kterou vytvořil holandský návrhář Piet Hein Eek. Půjde o produkty, které jsou sice vyráběné masově, ale jsou z přírodních materiálů jako dřevo, sklo a keramika a dokonce nesou známky ruční výroby.


Vás, milovnice módy, jistě potěší, že IKEA spolupracuje také s módními designéry. V létě můžeme očekávat kolekci produktů na ukládání oblečení, který navrhuje americký streetwearový designér Chris Stamp. A příští rok nás čeká kolekce od dalšího amerického designéra Virgila Abloha, který spolupracuje mimo jiné s Kanye Westem a vlastní úspěšnou značku Off-White.