Přestože je tu nový rok už druhý týden, přiznám se, že letos se na něj adaptuji nějak pomaleji. Nevím, jestli už je to přibývajícím věkem nebo okolnostmi, ale stále se myšlenkově i fyzicky přehrabuji v roce 2018. Trochu si to omlouvám tím, že připravuji náš byt na stěhování, takže už měsíc třídím a balím a pak zase třídím a balím…a u toho se bilancuje tak nějak automaticky. Finále stěhování proběhne tento víkend a pak už se opravdu budu plně věnovat jen roku 2019. A když už jsem v tom, tak je chci uzavřít i profesní část 2018. A jelikož to byl rok plodný na krásné realizace, chci se s vámi podělit o jednu z mých nejoblíbenějších. Podtrženo, sečteno, děkuji 2018 za všechny příležitosti a projekty a teď vzhůru do 2019!


Jak se modernizuje rodinný dům, jemuž dominují tmavě zelená tabulová okna a zdobně řešená kuchyňská linka v syté barvě dubu? Majitelé chtěli hlavní prvky interiéru zachovat, ale zároveň mu dodat moderní šmrnc. Základem tedy bylo zvolit nový barevný koncept, který odlehčí stávající výrazné barvy a přidat stylově čistší tvary nábytku a doplňků.
V barevném mixu jsme tedy zachovali žluto-oranžovou, ke které jsme přidali šedou, která interiér zklidnila a vyvážila. Stěny nyní zdobí šedá výmalba a vyjímá se také na jídelním stole a židlích. Pro zvýraznění hlavní barevné linie jsme zvolili i dvě stejné pohovky, z nichž jedna je v hřejivé hnědé barvě a druhá právě v klidném šedém odstínu. Oranžovo-žluto-hnědé odstíny kuchyňské linky jsme v obývací místnosti zopakovali ještě na konferenčním stolku a zlatavých a měděných doplňcích a svítidlech.


Moderní švih jsme do prostoru dostali přidáním nadčasové černé, která se v kuchyni objevuje na větších plochách a v obývací části na doplňcích. Tmavá podlaha, pracovní deska a panel s digestoří tlumí výraznou barevnost a tvarovost kuchyňských skříněk a úchytky jim dodávají až lehce industriální nádech. Ten se opakuje i na stoličce a kovovém podnoží jídelního stolu. V obývací části jsme černou použili na kovové doplňky s jednoduchými tvary. Na šedých stěnách teď vyniknou nástěnné police a regály.


Kuchyňská linka doznala velkých změn i ve svém uspořádání. Zrušili jsme barový pultík s osvětlovacím panelem, který linku před jídelním stolem ukončoval a místo toho jsme linku prodloužili až k oknu. Tím jsme jí dodali vzdušnost, kterou jsme ještě umocnili odstraněním zdobných prvků z dvířek a mozaikového obkladu. Na celkově modernější vyznění má svůj podíl i nová, elegantně řešená digestoř, nadčasové osvětlení a praktické zásuvky.


Jelikož byli majitelé povzbuzeni viditelnými změnami v hlavních místnostech, pokračovala přeměna i ve vstupní hale a předsíni. Vstupní halu jsme udělali prostornější a vytvořili z ní honosnější místo odstraněním velkých skříní a přidáním křesílka, velkého zrcadla, odkládacího stolku a zajímavého svítidla. Šatní skříně jsme přesunuli do předsíně ke schodišti, kde jsme vytvořili efektivní ukládací prostor pro celou rodinu.
Celkově se modernizace velmi vydařila a majitelé si nové bydlení pochvalují. Já mám největší radost z toho, že jsou spokojení a že se nám podařilo zachovat duši domu a zároveň ho odlehčit a dodat mu šmrnc. Budu ráda za vaše postřehy, jak se vám přeměna líbí.