Všichni známe každodenní kolotoč povinností, prací počínaje, domácností a dětmi konče. Také se často cítím lapená mezi prací a domácností a zapomínám si vyčlenit čas pro sebe a své blízké, kdy si můžu jen tak být a cítit se v pohodě. Znáte ten pocit? To je hygge. Okamžiky, kdy jste s rodinou, s příteli nebo jen sami se sebou, necháte všechno ostatní plavat a užijete si ty chvíle. Chvilky, kdy se máte hyggeligt. Tohle dánské hyggeslovo v sobě zahrnuje celou paletu pocitů, atmosféry a nálady, pro které nemáme jeden český výraz. Nejbližší je nejspíš slovo pohoda, ale vyjadřuje i pocit soudržnosti, radost z přítomného okamžiku a taky z toho jen tak si sedět doma u svíček a pít teplý čaj.

Jak si tedy zařídit domov tak, abyste v něm tyto pocity měli? Asi nejdůležitější pro tvorbu hygge je světlo. Dánové používají více menších zdrojů světla, ideálně se stmívači, čímž navodí klidnou a útulnou atmosféru. Kromě svítidel jsou k hygge nutně potřeba svíčky. Ne náhodou mají Dánové největší spotřebu svíček na hlavu ze všech národů světa. Svíčky opravdu dovedou prostor změnit a zejména v zimních měsících vykouzlit v pokoji skoro až magickou náladu. Pokud máte tu výhodu a máte krb, tak rozdělejte oheň, ten totiž navodí hygge náladu stejně dobře jako svíčky.

Dalším důležitým prvkem hygge jsou měkké textilie a doplňky z přírodních materiálů. Přehozy, plédy, polštářky a kožešiny vám dají najevo, že je naprosto v pořádku se jen tak schoulit, pořádně se zachumlat a v pohodlí přečkat zimu. A nakonec to nejdůležitější. Víte, co je nejvíc hyggelig? No přece dobré jídlo, které si vychutnáte sami nebo s rodinou a přáteli. Ve Skandinávii s oblibou připravují několik druhů jednoduchých jídel, která naservírují na pěkně prostřený stůl a pak už si jen užívají hygge. Takže směle do toho, mějte se hyggeligt.